9461 Lövő, Fő utca 82.
Hétfő- Péntek 8:30-18:00
„Egyetlen helyes gondolat megfordíthatja a sorsot." Seneca

Receptek

  1. Levendula szörp házilag gyorsan, csökkentett cukor tartalmú:
    kb. 20  virág, 1 kg cukor, 2 l víz, 1 -2 db. citrom, citromsav.A citromot mossuk és hámozzuk meg,a héj alatti fehér részt is vágjuk ki, mert attól megkeseredik a főzetünk, vágjuk fel  és vízben jól főzzük meg, amíg szét nem fő. A cukorból készítsünk  szirupot. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a megmosott, szárított levendulát. ( ez nem kell megfőzni!)  Áztassuk néhány órán át, közben kóstolgassuk. Szűrjük le, forraljuk fel, és még forrón töltsük kifertőtlenített üvegekbe.
  2.  Sóstángli:
    1 kg liszt, 1 ek só, cukor, 2 dl étolaj, 6 dl tej- 5 dkg élesztőt belemorzsolni, összegyúrni, keleszteni- 4 cipóba venni és azt 8 cikkelyre vágni.  Cikkelyekbe rámát kenni mielőtt felgöngyölnénk. Bármivel lehet tölteni. Tetejére tojást kenni, 20  percig ha lehet jót tesz a pihentetést tepsin, de elhagyható. Tetejére só, kőmény.
  3. Réteges tepertős pogácsa:
    Hozzávalók:
    50 dkg finomliszt,5 dkg zsír,2 dkg friss élesztő,kb. 3 dl langyos tej,2 teáskanál só,2-3 evőkanál fehérbor (elhagyható),35 dkg darált tepertő,+ 1 tojás a teteje lekenéséhez
     Elkészítés:
    Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. 
    A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a bort (ez elhagyható), majd a felfuttatott élesztőt és még annyi tejet, hogy egy könnyen nyújtható rétestésztát kapjunk. (A tészta ne legyen ragacsos, de túl kemény se!)
    A tésztát pihentetés nélkül kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, megkenjük egyenletesen a darált tepertővel, feltekerjük úgy, mint egy piskótatekercset. Ketté hajtjuk (tehát egyik végét a másikra hatjuk), picit ellapogatjuk a tetejét és letakarva 30 percet pihentetjük. Pihentetés után ismét kinyújtjuk 7-8 mm vastagra (semmi gond, ha itt-ott cseppet kifolyik a tepertő, nyújtjuk nyugodtan tovább). Majd ismét feltekerjük, mint egy piskótatekercset, ketté hajtjuk és letakarva pihentetjük 20 percet. 20 perc után megismételjük a nyújtás és feltekerés, kettéhajtás fázist és letakarva pihentetjük 30 percet.
    Ezután kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra a tésztát, tetejét késsel berácsozzuk és pogácsa szaggatóval vagy pohárral  kiszaggatjuk.
    Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk egymástól 2 cm-re, tetejüket lekenjük a felvert tojással, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)   Forrás:Réteges tepertős pogácsa (gabicsek.blogspot.com)
  4. Réteges tepertős pogácsa II. Horváth Ilona
    Hozzávalók: fél kg liszt, 3 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 2-3 ev kanál bor, 35 dkg darát tepertő,15 dkg vaj vagy margarin, langyos tej,só.
    Felfuttatjuk az élesztőt és tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a tepertőt,felcsavarjuk,  mint egy tekercset,nyújtófával kissé kilapítjuk, felébe egymásra hajtva fél órát langyos helyen pihentetjük, ekkor ismét megismételjük ezt még egyszer, összesen 3x. Végül 2 cm vastagra nyújtva, tetejét késsel rács alakban bevagdossuk, tojással megkenjük,közép nagyságú szaggatóval kiszaggatjuk, élénk tűznél 15 percig sütjük. (Pogácsát nem szabad lassan sütni mert kiszárad.)Alábbi receptek a erzsebetrosta.hu oldalról származnak, egyik kedvenc,bevált a kapros batyú tészta nélkül verziója:
  5. Kapros-túrós sós batyu
    Fél kiló túró, 2-3 evőkanál sűrű tejföl, 2-3 felvert tojás, egy csészényi apró kapor, kevés só, 1-2 evőkanál búzadara felhasználásával készítsünk sima keveréket. A Készen kapható leveles tésztát vágjuk négyzet alakúra, a tészták közepén képezzünk halmokat a túrós töltelékből, majd batyukat formázva belőlük, csípjük össze a tészták négy sarkát. Sütőlemezre téve, előmelegített forró sütőben, gyorsan megsülnek. 
  6. Édes kapros, túrós édes töltelék palacsintához, réteshez, palacsintához, leveles tésztához
    Fél kg túróhoz adjunk 2-3 evőkanál sűrű tejfölt, csészényi apróra vágott kaprot, ízlés szerint cukrot. Keverjük a masszát sima állagúra.
  7. Kapros-túrós, tészta nélkül 
    Fél kg túrót keverjünk simára 2-3 evőkanál sűrű tejföllel, 3-4 felvert tojással, csészényi apróra vágott kaporral, 2 evőkanál búzadarával és ízlés szerint cukorral. Kivajazott vagy olajozott tepsibe öntsük bele a túrós, kapros masszát és előmelegített sütőben, 200 C fokon süssük meg halványpirosra. Még melegen szórjuk meg a tetejét por- vagy szőlőcukorral, ettől szép fényes színűvé válik. Ha kihűlt, vágjuk apró kockákra vagy nagyobb tégla formájú szeletekre.
  8. Kapros szendvicskrém 
    Apróra vágott kaprot keverjünk össze natúr szendvicskrémmel, vagy lágy vajjal. Adhatunk hozzá csipetnyi sót, kevés citromlevet, de mindkettő elhagyható.
  9. Kapros-sajtos szendvics 
    Kapros szendvicskrémmel megkenjük a kenyérszeleteket, mindegyikre egy vékony szelet sajtot borítunk, és forró sütőben pirosra sütjük.
  10. Kapros brokkoli vagy karfiol saláta 
    Kissé főzzük meg a megtisztított rózsáira szedett brokkolit vagy karfiolt. Szűrjük le és keverjük össze kapros majonézzel. Alaposan behűtve tálaljuk.
  11. Kapros padlizsánsaláta
    A meghámozott, kockára vágott padlizsánt főzzük meg, szűrjük le, majd keverjünk hozzá zúzott fokhagymát és bőségesen apró kaprot, és öntsük nyakon citromos-sós-cukros salátalével. A saláta tetejét is szórjuk meg kaporral.
  12. Másik recept szerint : kaprós- túrós süti: 
    40 dkg liszt. 2 db tojássárgája, 6 dk cukor, 1 csipet só, 8 dkg olvasztott vaj, 1 dl langyos tej, 2 dkg élesztő. 
    Töltelék:  50  dkg túró, 3 db tojás, 1 csipet só, 2 dl tejföl, 1 csokor  kapor, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor.
    Találás: porcukorral.  (160 fok/25 perc kb)
  13.  Bundás alma
    1 tojás, 15 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl szódavíz vagy víz, késhegyi cukor, só, 1/2 dkg élesztő  Almákat meghámozzuk, magházat kivesszük, fél cm vastagra szeljük, kb 4-6 közepes almára elegendő. Először lisztbe forgatjuk bele.