DIY
Receptek
- Levendula szörp házilag gyorsan, csökkentett cukor tartalmú:
kb. 20 virág, 1 kg cukor, 2 l víz, 1 -2 db. citrom, citromsav.A citromot mossuk és hámozzuk meg,a héj alatti fehér részt is vágjuk ki, mert attól megkeseredik a főzetünk, vágjuk fel és vízben jól főzzük meg, amíg szét nem fő. A cukorból készítsünk szirupot. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a megmosott, szárított levendulát. ( ez nem kell megfőzni!) Áztassuk néhány órán át, közben kóstolgassuk. Szűrjük le, forraljuk fel, és még forrón töltsük kifertőtlenített üvegekbe. - Sóstángli:
1 kg liszt, 1 ek só, cukor, 2 dl étolaj, 6 dl tej- 5 dkg élesztőt belemorzsolni, összegyúrni, keleszteni- 4 cipóba venni és azt 8 cikkelyre vágni. Cikkelyekbe rámát kenni mielőtt felgöngyölnénk. Bármivel lehet tölteni. Tetejére tojást kenni, 20 percig ha lehet jót tesz a pihentetést tepsin, de elhagyható. Tetejére só, kőmény. - Réteges tepertős pogácsa:
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,5 dkg zsír,2 dkg friss élesztő,kb. 3 dl langyos tej,2 teáskanál só,2-3 evőkanál fehérbor (elhagyható),35 dkg darált tepertő,+ 1 tojás a teteje lekenéséhez
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a bort (ez elhagyható), majd a felfuttatott élesztőt és még annyi tejet, hogy egy könnyen nyújtható rétestésztát kapjunk. (A tészta ne legyen ragacsos, de túl kemény se!)
A tésztát pihentetés nélkül kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, megkenjük egyenletesen a darált tepertővel, feltekerjük úgy, mint egy piskótatekercset. Ketté hajtjuk (tehát egyik végét a másikra hatjuk), picit ellapogatjuk a tetejét és letakarva 30 percet pihentetjük. Pihentetés után ismét kinyújtjuk 7-8 mm vastagra (semmi gond, ha itt-ott cseppet kifolyik a tepertő, nyújtjuk nyugodtan tovább). Majd ismét feltekerjük, mint egy piskótatekercset, ketté hajtjuk és letakarva pihentetjük 20 percet. 20 perc után megismételjük a nyújtás és feltekerés, kettéhajtás fázist és letakarva pihentetjük 30 percet.
Ezután kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra a tésztát, tetejét késsel berácsozzuk és pogácsa szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk egymástól 2 cm-re, tetejüket lekenjük a felvert tojással, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.) Forrás:Réteges tepertős pogácsa (gabicsek.blogspot.com) - Réteges tepertős pogácsa II. Horváth Ilona
Hozzávalók: fél kg liszt, 3 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 2-3 ev kanál bor, 35 dkg darát tepertő,15 dkg vaj vagy margarin, langyos tej,só.
Felfuttatjuk az élesztőt és tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a tepertőt,felcsavarjuk, mint egy tekercset,nyújtófával kissé kilapítjuk, felébe egymásra hajtva fél órát langyos helyen pihentetjük, ekkor ismét megismételjük ezt még egyszer, összesen 3x. Végül 2 cm vastagra nyújtva, tetejét késsel rács alakban bevagdossuk, tojással megkenjük,közép nagyságú szaggatóval kiszaggatjuk, élénk tűznél 15 percig sütjük. (Pogácsát nem szabad lassan sütni mert kiszárad.)Alábbi receptek a erzsebetrosta.hu oldalról származnak, egyik kedvenc,bevált a kapros batyú tészta nélkül verziója: - Kapros-túrós sós batyu
Fél kiló túró, 2-3 evőkanál sűrű tejföl, 2-3 felvert tojás, egy csészényi apró kapor, kevés só, 1-2 evőkanál búzadara felhasználásával készítsünk sima keveréket. A Készen kapható leveles tésztát vágjuk négyzet alakúra, a tészták közepén képezzünk halmokat a túrós töltelékből, majd batyukat formázva belőlük, csípjük össze a tészták négy sarkát. Sütőlemezre téve, előmelegített forró sütőben, gyorsan megsülnek. - Édes kapros, túrós édes töltelék palacsintához, réteshez, palacsintához, leveles tésztához
Fél kg túróhoz adjunk 2-3 evőkanál sűrű tejfölt, csészényi apróra vágott kaprot, ízlés szerint cukrot. Keverjük a masszát sima állagúra. - Kapros-túrós, tészta nélkül
Fél kg túrót keverjünk simára 2-3 evőkanál sűrű tejföllel, 3-4 felvert tojással, csészényi apróra vágott kaporral, 2 evőkanál búzadarával és ízlés szerint cukorral. Kivajazott vagy olajozott tepsibe öntsük bele a túrós, kapros masszát és előmelegített sütőben, 200 C fokon süssük meg halványpirosra. Még melegen szórjuk meg a tetejét por- vagy szőlőcukorral, ettől szép fényes színűvé válik. Ha kihűlt, vágjuk apró kockákra vagy nagyobb tégla formájú szeletekre. - Kapros szendvicskrém
Apróra vágott kaprot keverjünk össze natúr szendvicskrémmel, vagy lágy vajjal. Adhatunk hozzá csipetnyi sót, kevés citromlevet, de mindkettő elhagyható. - Kapros-sajtos szendvics
Kapros szendvicskrémmel megkenjük a kenyérszeleteket, mindegyikre egy vékony szelet sajtot borítunk, és forró sütőben pirosra sütjük. - Kapros brokkoli vagy karfiol saláta
Kissé főzzük meg a megtisztított rózsáira szedett brokkolit vagy karfiolt. Szűrjük le és keverjük össze kapros majonézzel. Alaposan behűtve tálaljuk. - Kapros padlizsánsaláta
A meghámozott, kockára vágott padlizsánt főzzük meg, szűrjük le, majd keverjünk hozzá zúzott fokhagymát és bőségesen apró kaprot, és öntsük nyakon citromos-sós-cukros salátalével. A saláta tetejét is szórjuk meg kaporral. - Másik recept szerint : kaprós- túrós süti:
40 dkg liszt. 2 db tojássárgája, 6 dk cukor, 1 csipet só, 8 dkg olvasztott vaj, 1 dl langyos tej, 2 dkg élesztő.
Töltelék: 50 dkg túró, 3 db tojás, 1 csipet só, 2 dl tejföl, 1 csokor kapor, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor.
Találás: porcukorral. (160 fok/25 perc kb) - Bundás alma
1 tojás, 15 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl szódavíz vagy víz, késhegyi cukor, só, 1/2 dkg élesztő Almákat meghámozzuk, magházat kivesszük, fél cm vastagra szeljük, kb 4-6 közepes almára elegendő. Először lisztbe forgatjuk bele.