Vörösszőlő magőrlemény
Itt a tél közepe, sokan tüsszögnek, köhögnek, szenvednek a láztól, megfázástól, vírusoktól, kimerültségtől, senki nem szeretne beteg lenni, de persze mindig akkor ér utol bennünket a kórság, mikor leginkább nem kellene. A felsorolt tünetek megelőzésében vagy leküzdésében a vörösszőlő mag őrleménye lehet segítségünkre, melyet saját tapasztalataim is megerősítenek.
Szentgyörgyi Albert nevéhez nem csak a C-vitamin felfedezése, de a vörös szőlőmaggal végzett kísérletei is fűződnek, bár az utóbbi kevésbe ismert. 1936-ban írta le a szőlőmag emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatásait, megállapította, hogy a szőlőmag tartalmazza valószínűleg a legtöbb természetes antioxidánst, ezt a napjaink tudományos kíséretei is igazolták, sőt, további fontos megállapításokra jutottak:
Tudományos kutatások - vizsgálati eredmények
„Egy amerikai orvos, Shi professzor és kollégái gyümölcsökben előforduló, proantocianidinként ismert vegyületeket vizsgáltak, melyek fokozzák a rákmegelőző hatást. A Kentucky Egyetem kutatói szerint (2008) egy szőlőmagból nyert kivonat hatására laboratóriumi körülmények között a leukémiás sejtek önmagukat pusztítják el. A kutatási tapasztalatok azt mutatják, hogy a kivonat alkalmazását követő 24 órán belül a daganatsejtek 76 százaléka elpusztult... A bioflavonoidok nagy csoportján belül kiemelkedők a polifenol néven is ismeretes fenolvegyületek. Ezek erős antioxidánsok és daganat ellen ható, védő hatású anyagok. A polifenolok közé tartoznak a proantocianidinek (tanninok), amelyek rákellenes, gyulladásgátló, antibakteriális, alvadásgátló és értágító anyagokként ismertek. Az említett csoporton belül a szőlőmagban, bogyós gyümölcsökben és egyes fenyőfajok kérgében találhatóak az ún. oligomer proantocianidinek, röviden OPC-k. Az OPC-k igen erőteljes antioxidánsok, akár ötvenszer hatásosabbak lehetnek az azonos mennyiségű C- és E-vitaminhoz képest. Jelenlegi ismereteink szerint leggazdagabb forrásuk a szőlőmag. Hatékonyan semlegesítik a szabad hidroxilgyököket és megelőzik a lipidperoxidációt. Serkentik, fenntartják és helyreállítják a jó vérkeringést, mérhetően erősítik a véredények falát, javítják a hajszálér-kapillárisok szilárdságát. A jó hajszálkeringés különösen az agy, a szem és a végtagok működésében nagy jelentőségű, így a pirosszőlőmag-finomőrlemény fogyasztása segít megelőzni az érkárosodásokat, szív- és érrendszeri betegségeket, érelmeszesedést, és a stroke-ot. Agyi és idegi szöveteket védő hatásának alapja az, hogy képes áthaladni a vér-agy gáton, így e létfontosságú szerveket megvédi az oxidációs károsodástól.
Az OPC-k csökkentik a gyakori véraláfutás-képződést, a visszértágulatok és aranyerek kialakulását. A piros szőlőmag - finom - őrlemény segítséget nyújt allergia, ízületi-gyulladás esetén is. Szerepe van a bőr rugalmasságának és megfelelő nedvességtartalmának megőrzésében, valamint lassítja a ráncok képződését. Segítenek olyan látászavarok kezelésében is, mint a sárgafolt-elfajulás vagy a cukorbetegség miatt előálló retinabántalmak. Számítógép képernyője előtt gyakrabban ülőknél csökkenti a szemgyulladás esélyét, növeli a szem alkalmazkodó- és látóképességét.”
Mire jó a szőlőmag őrlemény összefoglalva?
- ajánlott fizikai munkát végzőknek, sportolóknak, az erős érrendszer kiépítésére
- az ízületek védelmére
- az anabolizmus serkentésére
- napi 8 órát irodában dolgozóknak ajánlott a stressz ellensúlyozására
- stressztűrő képesség fokozásához, a szabad gyökök lekötésén keresztül
- krónikus ízületi bántalmakra, gyulladásgátló hatása okán
- hölgyeknek változókori panaszokra, uraknak prosztatájuk védelmében
- rugalmassá teszi a bőrt, érvényesül akkor is ha elfogyasztjuk, mivel stabilizálja a kollagént és az elasztint
- élénkíti az agyműködést, enyhíti a memóriazavarokat
- erősíti az immunrendszert (megfázásos időszakban különösen hatékony)
- időseknek a fogyasztása az érszűkület és az érelmeszesedés megelőzése céljából hasznos
- keringési problémák megelőzésére
- allergiák tüneteinek enyhítésére
- csökkentheti a gyulladásokat
- magas vérnyomás
- szembetegségek
Ellenjavallat: véralvadásgátló gyógyszerekkel együtt nem fogyasztható.
Jellege:
Az őrlemény sötét-barnás, bordós színű, állaga por, íze kesernyés, kissé a fűrészporra emlékeztető, de mindenképpen fogyasztható, főleg ha valamilyen élelmiszerrel összekeverjük.
Felhasználási javaslatok:
napi mennyiség: 3-5 g ,legegyszerűbb egy kiskanálnyit vízzel lenyelni,Joghurtba, kefirbe keverve,egyszerűen teának is elkészíthető, felforralni és állni hagyni negyed órát, aztán mézet bele.
További lehetőségek:
őrleményt dunsztos üvegbe tesszük, pálinkát öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Három hétig áztatjuk, néha megkeverjük, majd a málnához hasonlóan, textilen átszűrjük, átnyomkodjuk. Ebből a tinktúrából naponta 3x2 teáskanállal fogyasztunk teába öntve.
- süteménytésztákban is ki lehet próbálni kisebb arányban bekeverve
- külsőleg krémekbe is keverhető pakolásnak
- állítólag házi állataink eledelébe is keverhető, jótékonyan hat rájuk is
Források: